Modeheksens guide til sko

Når det gælder fodtøj, bør De altid købe det bedste, De har råd til. Hellere 5 par virkelig elegante (dyre) sko og støvler end 25 par af kunstlæder med dårlig pasform. Sko er ligesom undertøjet selve fundamentet for et look.

Alle andre steder, kan De gå på kompromis med kvaliteten – ikke her. Gode sko kan løfte selv det mest simple ensemble. Se blot hvad et par højhælede kan gøre før et par slacks og en t-shirt.

Når man bruger rigtige penge på sko, tvinges man forhåbentligt til at tænke lidt mere over, hvilke sko, der klæder ens fod. Her gælder de sædvanlige grundprincipper, at tværgående linjer forkorter og langsgående linjer forlænger. Jo mere en sko viser af foden, jo længere vil benet f.eks. syne.

Her følger en guide over forskellige former for sko:

Kitten hæl. En kitten hæl – eller killingehæl – er en kort smal hæl, der kurver indad. Den er velegnet til dem, der ikke ønsker alt for høje hæle, men egner sig ikke til kraftige ankler. Vælg hellere en sko med en kraftig hæl, der vil få anklerne til at se relativt slankere ud.

Sko med kitten hæl

Spidse sko. Sko med en spids tå klæder især små fødder. Store fødder risikerer at se endnu længere ud, idet spidsen lægger flere cm til. Lange fødder egner sig bedre til en sko med afrundet snude – eller peeptoe, der “skærer” tæerne over.

Spidse sko til små fødder

Blokhæl. En solid hæl kan gøre det meget lettere at gå i endda meget høje hæle, fordi vægten fordeles over et større område. Blokhæle anbefales dog ikke til meget spinkle ankler, da man hurtigt kommer til at ligne bambi på glatis. Vælg derfor hellere stilethæle – eller kittenhæle, hvis De ikke vil for meget op i højden.

Sko med påfaldende blokhæl

Ankel rem. Sko med ankelrem kan være yderst feminine og er tillige en nødvendighed på  et dansegulv. Hvis man ønsker at illudere længere ben, bør man dog ikke skære dine ankler over på tværs med en rem, men vælge en sko med lav udringning.

Sko med ankelrem

T-rem. En t-rem deler foden i to dele på langs  og er således det perfekte valg til brede fødder.

Sko med t-rem fra Michael Kors

Peep-toe. Peeptoe kræver ligesom andre åbne sko velplejede fødder og, hvis der er strømper på, skal disse være ultratynde og af god kvalitet. Peep-toe er et godt valg til lange fødder, og sko, der matcher hudfarven, vil få benene til at se længere ud.

Peep-toes fra Christian Louboutin

Sling-back. En åben sko, der holdes fast ved hjælp af en rem omkring hælen, kaldes sling-back. Meget velegnet til både fest og sommerbrug.

Slingback sølvsko fra Louboutin

Kilehæl. Kilehælen er en fortrinlig opfindelse, fordi den gør det muligt for alle at gå i højhælede sko. Husk at afstemme hælens bredde efter ankelen – jo kraftigere ankel, jo mere markant hæle kan man bære.

Sandaler med kilehæl

Plateau-sko. En plateau-sko er en sko, der er forhøjet under hele sålen. Den kan være med eller uden hæl. En sådan sko egner sig, hvis man ønsker at se højere ud, men ikke trives med høje hæle.

Plateau sko i pangfarve

Sandaler. Sandaler har et andet formål end at undgå at få varme fødder om sommeren. De skal vise Deres fødder frem. Derfor er velplejede fødder obligatorisk i sandaler. Neglelak er ikke nødvendigt, men neglene skal være rene, velfilede og hælene skal være fri for hård hud. Hav aldrig strømper på i sandaler – brug leggings, hvis ikke De ønsker at vise ben.

Hvid sandal med guldspænder

Ballerina. Ballerina-sko er flade sko med rund snude. Et behageligt feminint alternativ til høje hæle.

Violet ballerina-sko