Ryd op

De har sikkert fået det gode råd at smide alt det ud, De ikke har brugt et år. Det kan være et udmærket oprydningsprincip, men først når De har fundet stilen i Deres garderobe. Meget af det ubrugte tøj, er kun ubrugt, fordi der ikke er noget, der passer til. Derfor gælder det først og fremmest om at få skabt sammenhæng i sin garderobe.

En tilbundsgående oprydning i skabe og skuffer kan være en god start på denne proces. Regn med, at det kun er halvdelen af Deres tøj, der skal tilbage i garderoben. Resten skal videre til affaldsspanden, genbrugscontaineren, loppemarkedet… Tøj og sko, De ikke har haft på i et helt år, bør De naturligvis kigge ekstra kritisk på – men det er ikke sikkert det skal ud, før De har analyseret Dem frem til, hvilke byggesten Deres garderobe mangler.

  • Rom blev ikke bygget på en dag: Afsæt tid til oprydningen. Gør det i dagslys i nærheden af et spejl, hvor De kan se Dem selv i hel figur. Medbring et par gennemsigtige affaldssække og flyttekasser og husk at holde pauser.
  • Start med sko og overtøj. Det er de dyre sager, også når det gælder plads.
  • Alt det tøj, De overvejer at gemme, skal prøves på – fra den mindste soklet til den store uldne overfrakke. Især hvis tøjet har ligget i hi længe. Ellers finder De aldrig ud af, om De kan passe det, om det klæder Dem, og hvad det skal kombineres med.
  • Sorter i tre bunker: ja, nej, måske. Når De har hængt ja-bunken pænt tilbage i skabet, kigges måske-bunken igennem igen. Til sidst sorteres nej-bunken i tre dele: smid ud, sælg, giv væk.
  • Hvis De mangler plads til at lave bunker, så tag en skuffe eller en hylde ad gangen. Glem ikke at tørre hylderne af, inden De lægger tøj tilbage i skabet. Suppler gerne med lavendelposer, der giver en god duft og holder møl væk.

Nej
Tøj der er plettet, hullet, ridset, forvasket, ude af facon og fnuldret. Det gode ved den del af Deres gamle garderobe er, at det behøver De slet ikke at prøve – det skal bare direkte ud. Hold det op i lyset og kig kritisk på det hele. Overvej om det kan betale sig at bruge tid på at reparere det. Som regel ikke. Hvis De skal have syet tøj om for at kunne passe det, kan det som regel bedre betale sig at købe noget nyt, med mindre De selv er ferm med en symaskinen.

Tøj der er for småt eller for stort. Hvis De planlægger at blive gravid i nær fremtid, kan De evt. gemme et par af de bedste stykker tøj, som er for store nu. Hvis De planlægger at tabe Dem i nær fremtid, så smid det småtskårne tøj ud alligevel. Skulle det vitterligt lykkedes dig at tabe – og holde – vægten, bør De belønne Dem selv med nyt tøj.

Vær ikke bange for at smide nyt tøj ud, hvis det er almindelige, billige mærker. Den slags mærker kan De altid finde igen i genbrugsbutikker til en tiendedel af købsprisen. De skal heller ikke gemme tøj, bare fordi det har været dyrt. Sælg det!

Ja
Tøj der sidder som syet til Dem, tøj der gør, at De føler Dem godt tilpas, tøj i farver, De holder af. Kig kritisk på hver eneste del og spørg Dem selv: Gør den farve noget godt for mig? Sidder den nederdel ordentligt – også når jeg bevæger mig? Måske er det tøj, De rent faktisk går med, slet ikke optimalt. Når De prøver ja-tøjet, bør De så småt begynde at overveje hvad der er den røde tråd i Deres garderobe; hvilke snit og farver skal De satse på?

Måske
Her placeres det tøj, som er af god kvalitet, men som De er i tvivl om klæder Dem. Tøj De aldrig har haft på kan indgå her, hvis De stadig passer det. Om nogle måneder, når De har fundet grundreglerne garderoben, kigger De på måske-tøjet igen. Er der én enkelt fornuftig ting, De kan anskaffe Dem, der kan få Dem til at bruge måske-tøjet? Et par lange brune læderstøvler, en enkelt denimnederdel i A-form, en pencilskirt i læder? Så køb den ting. Men hvis De skal ud på en større shoppetur for at mixe og matche, så glem det. De vil sandsynligvis bare ende op med endnu mere måske-tøj.

Er De midt i en livsstilsændring (det er tit sådan noget, der kan få motiveret én til overhovedet at rydde op), bør De gemme måske-bunken til fasen er overstået. En kostomlægning, som har bidt sig fast, kan f.eks. gøre underværker for Deres figur og Deres vægt, men det er en proces, der kan tage flere måneder.

Start fra en ende af