Find fem farver

Den nemmeste måde at få en sammenhængende garderobe er at holde sig inden for en bestemt farvepalet. De bør én gang for alle vælge hvilke farver, De vil satse på. Jo færre farver, jo mere effektiv bliver Deres garderobe, og De sparer penge, plads og tid.

Det er naturligvis ikke ligegyldigt, hvilke farver De vælger – farverne skal klæde Dem. Det svære er som regel ikke at vælge en håndfuld gode farver, men de fravalg, der er forbundet med at finde netop Deres palet.

Den lette løsning er at få lavet en farvetest hos den første og bedste farvekonsulent. De benytter typisk årstider-konceptet, og hvis de har stor erfaring, kan deres rådgivning være en stor hjælp. En farvekonsulent kan tilbyde en fornuftig vejledning i, hvilke farver der passer Dem, baseret på Deres hår- hud og øjenfarve. Og De vil gå hjem med en farvepalet, som kan medbringes på tøjindkøb. Paletten er dog en standard-palet for Deres farvetype, og der vil helt sikkert være farver i viften, som er meget mere optimale end andre.

De kan også deltage i et farve- og stilkursus på en aftenskole eller lignende. Her kan man lære rigtig meget om farver på tøj og makeup generelt, fordi De også ser, hvad der klæder Deres medkursister. Her kan De få lavet en palet, som er skræddersyet til Dem. Kursuslederen kan formentlig hjælpe Dem til at finde de fem optimale farver ud af de mange, der vil være gode til Dem.

Endelig kan De teste Dem selv. Det er ikke svært, men som alting kræver farvelære en vis øvelse. Læs bibliotekets bøger om farver. Spørg andre, hvad de synes klæder Dem, og læg mærke til, hvad der klæder andre – har de samme hår-, hud- og øjenfarve som Dem? Se på Deres tøj med nye øjne og eksperimenter med billige toppe og tørklæder fra genbrugsbutikker.

Hvis De er helt på bar bund, så køb 1 meter lagenlærred i 10-20 forskellige nuancer i en stofbutik. Fjern evt. makeup og se Dem selv i spejlet, mens De folder stoffet omkring Dem, helt op mod ansigtet. Farver ændrer sig i forskellige former for lys, så husk at prøve farverne i dagslys, foran et vindue eller udenfor, men ikke i direkte sol. Fordelen ved at sammenligne forskellige farver lagenlærred er, at teksturen er den samme. Hvis De sammenligner forskellige tekstiler, vil garntypen og vævningen påvirke, hvordan farven virker.

Prøv både Deres yndlingsfarver og dem, De tror, ikke vil klæde Dem. De har sikkert ret i, at karrygul får Dem til at ligne et lig, men det er godt at få det bekræftet. Så kan De som regel udelukke alle de andre varme jordfarver og gå målrettet efter de klare, kølige nuancer.

Herefter skal De finde ud af, hvor mørke Deres kølige nuancer skal være. Det gøres nemmest ved at prøve 3-4 forskellige nuancer af blå eller rød. Ser De bedst ud i dueblå, fransk marine eller klassisk marine? Hvad med blågrøn – gør jadegrøn mere for at understrege Deres øjenfarve end turkis? Ser De pænere ud i babylyserød end pink? Og hvad med lilla; er De til syren eller skal De over i lavendel, før det er helt godt?

Prøv også at sammenligne med kulsort og kridhvid. Sandsynligvis ser De bedre ud i marineblå, mørkebrun eller mørkegrå, end De gør i kulsort. Og flødefarvet vil få Deres tænder og øjne til at se friskere ud end kridhvid.

De vil helt sikkert finde flere end fem farver, der klæder Dem virkelig godt. Når De står med Deres bruttobunke af farver, skal De til at træffe de svære fravalg. Den enkleste måde at få en sammenhængende – og dermed brugbar – garderobe er at holde sig inden for en håndfuld farver. Efterhånden som De får styr på basisgarderoben, kan De altid udvide paletten.

Fem farver er et godt udgangspunkt. De fem farver skal klæde hinanden foruden Dem. I princippet kan De vælge fem stærke farver, men det er fornuftigt at have en eller to neutrale farver i Deres palet. Neutrale farver er farver som hvid, beige, brun, bordeaux, marineblå, armygrøn, grå og sort.

Det er en god idé at købe nederdele, bukser, blazers og vinterfrakken i neutrale farver. Det er de dyre ting, klassikerne, og i en neutral farve sikres langtidsholdbarhed, selvom moden skifter. De fleste af Deres strømper/sko/støvler bør ligeledes være i neutrale farver. Når det gælder toppe og tilbehør, bør De til gengæld skeje ud med de stærke farver.

En såkaldt "vinterpalet" - brug kun de fem bedste