Bådudskæringen

Flashdance

Flashdance

Bredere end dyb

En bådudskæring (fra engelsk boat neck eller fransk bateau) defineres ved at være bredere, end den er dyb. Man kan få toppe med bådudskæring i mange forskellige bredder, nogle gange helt ud til skuldrene (eller forbi den ene skulder, som i filmen Flashdance). Således flugter en bådudskæring med kravebenet.

Marineblå striber

En bådudskæring bruges traditionelt – som betegnelsen kraftigt antyder – i bluser og sweatre, der er inspireret af livet på havet. Den brede halsudskæring skulle gøre det nemmere at tage tøjet af, når en sømand var faldet overbord.

I det maritime design understreges udskæringens vandrette linje ofte med marineblå striber. Men man kan også sagtens findes aftenkjoler og festtoppe med bådudskæring.

Hvem klæder en bådudskæring?

Umiddelbart klæder bådudskæringen de fleste kropstyper, men den er bedst til dem, der er udstyret med lange halse, smalle ansigter, små barme og/eller smalle skuldre. Udskæringer, der ikke er dybe, gør at man virker mere bredskuldret og storbarmet, samt at ansigtet ser knap så aflangt ud. Kvinder med brede hofter (såkaldt pæreform) kan af samme grund se meget velklædte ud i en bådudskæring.

Bådudskæringer på klassiske kjoler

Bådudskæringer på klassiske kjoler

Den rette BH til en bådudskæring

Det kan være en udfordring at finde den rette BH til en bred bådudskæring. Det bør ideelt være en stropløs BH. Investerer De i en bluse med bådudskæring, så prøv den på med den rigtige BH, så De sikrer, at stropperne er godt skjult. Det er irriterende at skulle skubbe stropperne ud under toppen med jævne mellemrum. En ordentlig cocktailkjole med bred bådudskæring vil af samme årsag have indsyede trykknapper, der holder BH’ens stropper på plads.

Om vinteren kan man uden videre vrøvl bære en skjorte under en sweater med bådudskæring. Eller en t-shirt med rullekrave.

En bluse eller sweater med bådudskæring bør som hovedregel kombineres med ret tætsiddende bukser eller pencil nederdele.

Smykker til en bådudskæring

Når det gælder halskæder, siger det sig selv, at de bør være meget korte, nærmest i choker-stil, eller så lange, at de går et godt stykke ned på toppen – de må nemlig ikke risikere at blive slugt af udskæringen.

Man kan også med fordel kombinere en bådudskæring med et tørklæde, der efter behov kan dække de mere eller mindre bare skuldre.

Eksempler på tækkelige bådudskæringer:

bådudskæring bådudskæring 4bådudskæring 2 bådudskæring 3