Fem stilregler

1. Vandrette linjer gør bredere – Lodrette linjer gør højere

Hvis De køber stribet tøj, skal striberne naturligvis vende den rigtige vej. Hvis De er høj og slank, kan vandrette striber være på sin plads.

Men linjerne opstår også i den måde, tøjet er skåret på: Længderne og syningerne. Der, hvor linjerne “skærer Dem over”, vil De syne mindre. Hvis De f.eks. gerne vil have benene til at syne længere, skal De ikke skære dem over med mellemlange skørter, der stopper et sted mellem knæ og ankel. Deres kjoler/nederdele skal gå helt ned til anklerne eller stoppe ved knæet. Hvis De mener Deres arme er for lange og tynde, kan de forkortes med ærmer, der stopper et sted mellem albue og håndled eller skulder og albue.

Linjerne kan også være indbygget i tøjet ved hjælp af mønstre og syninger, eller de kan opstå på den måde, tøjet kombineres. En jakke eller en vest er f.eks. eminent til at skabe lodrette linjer på overkroppen, der kan virke slankende.

Chanel med striber

2. Lyse farver træder frem – Mørke farver træder tilbage

En pæreform vil således f.eks. nyde godt af en mørk bund og en lys top. Læs mere om farver i garderoben.

Mørkeblå nederdel og hvid skjorte - klassisk

3. Stormønstret gør større – Småmønstret gør mindre

Jo større kontrast i mønstret, jo mere agerer det blikfang. Dvs. en bredskuldret dame med smalle hofter kan bære en storblomstret nederdel til en lys top. Generelt bør mønstret dog matche kroppen – er De petit, bør De holde Dem fra store blomster og polkaprikker. Små, delikate mønstre vil omvendt virke malplaceret på én, som er kraftigt bygget.

Det er en god idé at holde mønstrene på et minimum både i det enkelte ensemble og i garderoben som helhed. Mønstre er sværere at mikse og matche end ensfarvet tøj.

Marimekko nederdel

4. Fyld fylder

Flæser, lommer, sløjfer, applikationer, bælter, knapper og alle de andre detaljer på et stykke tøj tiltrækker opmærksomhed. Hvis Deres bagdel er større, end den burde være, bør De således undgå lommer på nederdele og bukser, især lommer på bagsiden. Hvis De omvendt mener at Deres barm fylder for meget, skal De undgå brystlommer – og flæser og sløjfer og andet, der giver ekstra volumen på brystet.

Jeans med baglommer

5. Aldrig for småt og sjældent for stort

Husk at De aldrig må have tøj på, der er for småt – man kommer nemt til at ligne en rullepølse. Når det gælder toppe bør de sædvanligvis hellere være lidt for store end lidt for små. Tøj og tilbehør kan også blive for stort – hvis De tager en herreskjorte eller herreblazer på, skal underdelen sidde til.

Proportionerne skal være i orden – også når det gælder tilbehøret. En lillebitte taske drukner på en kurvet kvinde. Et herreur på en kvindearm er højeste mode – men urskiven må ikke rage ud over håndledet.

 

Herrejakke til stramme jeans