Mode i mad

10. december 2014

De har sikkert også bemærket, at 1970erne er blevet moderne igen, ikke bare i garderoben og boligindretningen, men også på bordet. Vi har med spænding fuldt karaktererne fra tv-serien Mad Men indtræde fra de kække tressere til de brune halvfjerdsere.

Mesterkokken Søren Gericke er én af dem, for hvem det er lykkedes at genoplive 1970er køkkenets hasselbackkartofler, grillkyllinger og iceberg/kinakål. Andre kokke står nu klar til at levere 70er-mad ud af huset.

Dette årti var i høj grad inspireret af USA (husker De tv-serien Dallas?), og en stor steak blev gerne måltidets udgangspunkt også på danske borde. Kødet spillede hovedrollen akkompagneret af kartofler i flere varianter, eller det som amerikanerne kalder crabcakes, som er en art frikadeller baseret på skaldyr. Den ikke-vestlige kornsort ris havde slet ikke den udbredelse i Danmark, som den har i dag. Kartoflen udgjorde sammen med brød og grød hovedkilden til kulhydrater.

Husker De den fyldte ananas? Den er kommet til ære og værdighed igen

Husker De den fyldte ananas? Den er kommet til ære og værdighed igen

1970erne var på mange måder et prætentiøst årti; maden måtte gerne tage sig ud. Det ser man bl.a. i alle de grøntsager, frugter og skaller, der blev brugt som skåle: Den udhulede ananas med frugtsalat og den fyldte peberfrugt var ofte på menuen dengang. Festmaden blev ofte meget kunstfærdigt anrettet: Rande, bomber og masser af pynt på både koteletter og desserter. Nej, det var ikke et årti præget af minimalisme.

Oliekrisens årti bød også på supper i stor stil, og det måtte gerne være fra dåsen: tomatsuppe, champignonsuppe, blomkålssuppe, hønsekødssuppe, hvidkålssuppe, løgsuppe, ostesuppe og – til festmiddagen – fiskesuppe.

Til mere uformelle sammenkomster blev der ofte serveret en gryderet. En del kvinder var stadig hjemmegående, og man havde tid til at lave simremad fra bunden: oksehaleragout, lammegryde, ossobuco osv.

Det var også canapeernes årti. Kreativiteten strakte sig til nye højder med omhyggeligt fyldte vandbakkelser, minisandwich og baconsvøbte dadler supplerede oliven, nødder og saltstænger. Mange af disse appetitvækkere er blevet klassikere, og her på Modeheksen vil vi gå så langt som til at sige, at det bliver ikke en fest uden canapeer.